Ana Sayfa

Demokrasi
Dikkat Çekenler
Önce Demokrasi
AB Yolunda
Haklarımız
Savaşa Hayır
Sivil Toplum
Sivil Anayasa
Minidev'in Amacı

Kültür
K Dergisi
Kültür-Sanat
Çevre
Gey-Lezbiyen Kültürü
L.G.B.T.T Yazıları
Alternatif Tıp
Başucu Yazıları
Cinsel Yaşam
Doğan Cüceloğlu İle
İletişim Dünyası

Farklı Renkler,
Farklı Kültürler

Süryani Kültürü
Yahudi Kültürü
Ermeni Kültürü
Rum Kültürü

Diğer
Minidev'de yazmak
ister misiniz?

Reklamlarınız İçin
İletişim

YAZARLAR






GLK Sinema

"Eşcinsel" Bakış Açısı

Gey-Lezbiyen Kültür'de eşcinsellikle doğrudan ilgili olmayan başka konulara da göz atacağız. Ve bunlara eşcinsel bir bakış açısı getirmeye çalışacağız. Aslında eşcinsel bakış açısı çok farklı yönlere çekilebilecek bir tanım ve kişinin olaylara bakışını cinsel yönelim nasıl etkileyebilir ya da etkilemeli mi türünden sorulara neden olabilir.

Birkaç yıl önce televizyonda sadece zencilerin -bir de Jim Carrey vardı, o zaman daha bu kadar ünlü olmamıştı- oynadığı Renkli Dünyalar adında bir komedi dizisi vardı. O'nun Men On Film (Erkekler Film Dünyası'nda diye esnek bir çeviri yapılabilir) adlı bölümünde iki frapan eşcinsel çıkıp film ve TV dizilerini değerlendirirdi. Altın Kızlar gibi kadınlarla ilgili olan dizi ya da filmlerden bahsederken birbirlerine bakar, "İğrenç!" diye çığlık atarlardı. Başrolünde Tom Cruise'un oynadığı bir filmi anlatırken de yere göğe koyamazlardı.

Bizim eşcinsel bakış açımızın bununla uzaktan yakından ilgisi yok. Bilinçli bir eşcinsel olmak ister istemez kişinin dünya görüşünü etkiler, durduğu nokta onu farklılaştırır. Küçük İskender birkaç hafta önce yapılan bir röportajda kişinin biraz zekiyse politik olması gerektiğini söylemişti. Biz de bir eşcinsel biraz bilinçliyse durduğu yerin farkında olup, olaylara karşı daha duyarlı yaklaşmalıdır diyoruz. Bu duyarlılığı da hem kendinin hem de diğer insanların yararına kullanmalıdır.

Gey-Lezbiyen Kültür'deki birçok yazı bu duyarlılığı oldukça yoğun taşıyan kişilerin kalemlerinden çıkmıştır. Yaptığımız her şeyde zorlayarak da olsa eşcinsellikle ilgili bir yön bulmak değil, sadece ilk bakışta gözümüze çarpan "gey" özellikleri size de göstermek. Malum, algıda seçicilik diye bir şey var. Biz algımızın seçiciliğini sizinle paylaşmak istiyoruz. Bizim seçemediklerimizi de e-maille bize ulaştırırsanız, parçaları tamamlar, algımızı bütünleştiririz.



Amerikan Güzeli

Geçenlerde Beyoğlu Sineması'nda sinema yazarları'nın seçtiği "en iyi filmler" birbiri ardına gösterildi. Bunların arasında Oscarları çiçek toplar gibi toplayan "Amerikan Güzeli" de vardı.

Her şeyimizin zaten Amerikan olduğu şu günlerde (Akla hemen McDonald's, Coca-Cola, Bye Bye Miss American Pie'ın geldiği günler) bu Amerikalılar'ın bir de güzeli çıktı diyorduk. Ama gelin görün ki bu Amerikan Güzeli pek güzel değildi, aksine Amerikan toplumunun ağır bir eleştirisi olarak pat diye kafamıza düşüverdi. Düşüverdi diyorum, çünkü aslında bu bize bir uyarı, biz de bu filmde gösterilen kadar kötü olma yolunda hızla ilerliyoruz.

Married With Children adlı diziyi bilirsiniz, şu günlerde Kanal E'de oynuyor. Bu dizi yıllardır bizi kandıran mutlu aile komedilerinin bir eleştirisi. Mutlu Amerikan ailesi çerçevesi özellikle Harriet ve Ozzo (Tam adı bu olmayabilir) dizisinde iyice kalıplaşmıştır. Hatta Dövüş Kulübü'nde Edward Norton'un gerçek adını hiçbir zaman öğrenemediğimiz karakteri Tyler Durden'ın kıyafetini düzeltip işe hazırlarken "İkimiz tam Harriet ve Ozzo gibiydik" der. Her neyse, Married with Children'daki komik eleştiri American Beauty'de oldukça ciddileşiyor ve sertleşiyor.

Bu filmle ilgili zaten birçok eleştiri okuyup, dinlemişinizdir. Benim algıda seçici gözüme başka şeyler takıldı bu filmde. Filmin etrafında döndüğü iki aile büyük bir mutsuzluk ve sağlıksız ilişkiler yaşarken, filmin tek düzgün ailesi bir gey çift. Kelimenin tam anlamıyla "sağlıklı" bir yaşam sürüyorlar. Sabah koşuları yapıyorlar, kendilerine bakıyorlar, saygın birer meslekleri var (Yanılmıyorsam biri bankacı, biri sigortacı) ve çok "mutlu"lar. Öyle ki yeni taşınanlara hediye getiriyorlar, komşularıyla iyi geçiniyorlar.

Acaba almamız gereken mesaj şu mu: Amerika öyle bir yer haline geldi ki tek işe yarar adamlar eşcinseller kaldı! Buna açık eşcinseller demek daha doğru. Filmin emekli albayı kendi eşcinsel dürtülerini öyle bastırmış ki baktığı her yerde eşcinselleri görüyor ve en büyük korkusu oğlunun bir eşcinsel olması. Klasik bir gerçek: Eğer kişide yoğun bir homofobi varsa, büyük ihtimalle bu kişide bastırılmış eşcinsellik vardır. Duyduğu suçluluğu örtbas etmek için eşcinselliğe bir nefret geliştirir. Patrick Swayze ve Wesley Snipes'ın birer travestiyi oynadığı To Wong Foo adlı filmde de travestileri kovalayan homofobik polisin bu tavrının nedeninin erkeklere duyduğu gizli ilgi olduğu anlaşılıyordu.

Albay'ın ona sarılıp öpmeye kalktığı sahnede Kevin Spacey'in sanki karşı çıkmayacağı duygusuna kapıldım bir an. Açıkça söylemese de Spacey'nin gey olduğu yolunda Holywood çevrelerinde çok dedikodu dolanıyor (Birkaç yıl önce bir ara Kevin Spacey'nin bir filminde kıyafet asistanlığını yapan bir arkadaşım Spacey'yi sık sık -erkek-sevgilisiyle el ele gördüğünü söylemişti)*. Durum böyle olunca da insan kendini kaptırıyor ve bu öpücüğe karşı çıkması bir an için bile olsa beni şaşırtıyor. Ama Albay kendine gelince ne yaptığının farkına varıyor ve bunu bir namus meselesi haline getirip, bunu kan temizler diyor. Gerisi malum.

Hollywood'da son zamanlarda eşcinsellik teması olan filmler daha korkusuzca çekilmeye başlandı. Öyle ki Yetenekli Bay Ripley'de baş karakter bir eşcinsel. Yakında karakterlerin gey ya da heteroseksüel olmasının hiçbir önemi kalmayacak. Aklımdan ünlü karakterlerin gey-lezbiyen versiyonlarıyla filmler çekilse ne güzel olur diye geçirirken bir yerlerde Rupert Everett'in gey James Bond'u oynayacağını ve filmde erkeklerle "oynaşacağını" duydum. Bakalım daha neler göreceğiz!


* Bu arada paparazziler Kevin Spacey'yi 21 yaşındaki genç "erkek" sevgilisiyle yakaladı!

Diğer yazılar için tıklayın



GL KÜLTÜRÜ

GLK EDİTÖRÜ'NDEN

DERDİNİ SÖYLEMEYEN

EŞCİNSEL DEHALAR

TARİHİN PEMBE
SAYFALARI


ROMEO & ROMEO

JULIET & JULIET

KADIN KADINA

ERKEK ERKEĞE

CİNSİYYET
(GL haber)

MİTLER

GLK MÜZİK

GLK KİTAP

GLK SİNEMA

SAĞLIK

SÖZLÜK

CİNSEL BİLGİLER

MEKANLAR

Yazarlar

Merih Akalın

Zehra Akdoğan

Cengiz Aktar

Uğur Alper

Orhan Bahçıvan

Dr. Arı Balcı

Rüstem Batum

Şabo Boyacı

Doğan Cüceloğlu

Şuayip Dağıstanlı

Dilek Dalaklı

Önal Demirci

Tuğrul Eryılmaz

Aynur Gedik

Dr. Mehmet Gürsel

Hakan Kuyucu

Sevin Okyay

Hakan Onum

Dr. Erhan Özer

Dr. Ender Saraç

Robert Schild

Cem Şen

Aykut Tankuter

Umur Talu

Anna Turay

Metin Yahya Üster

Aret Vartanyan

Dr. Nesrin Yetkin

Erol Yurderi

Servisler
YENI Okurdan

Bizi desteklemek
İster misiniz?


Yardım

E-posta

Favorilerinize
Ekleyin


miniDEV'i Tavsiye Et

İletişim

miniDEV'i
Ana Sayfanız yapın

Reklamlarınız İçin

 



Bu Sayfayı Beğendiysen Arkadaşına Yolla